مراقبت و حفاظت از محیط زیست مسئولیتی است که بر عهده تمام افراد جامعه است. ما با فعالیتها و فرآیندهای دوستانه با محیط زیست از جمله فرآیند بازیافت مواد دور ریز که باعث کاهش اثر کربن در زندگی ما میشود، آشنایی دارند. اگرچه مردم بسیاری با تکنولوژی جدید که موجب کاهش کربن میشود، آشنایی ندارند ولی تکنولوژی نقش بسیار بسزایی در این فرآیند دارد و روز به روز مواد و وسایلی اختراع میشوند که آسیب کمتری به محیط زیست میزنند. یکی از این اختراعات لامپ های ال ای دی است.
لامپ های ال ای دی جایگزین بسیار مناسب و مقرون به صرفه با عمری طولانی برا نمونههای قدیمی لامپها هستند.
این لامپها از مزیتهای بسیاری برخوردارند که به چند مورد آن اشاره میکنیم:
- لامپ های ال ای دی و انرژی کارآمد
لامپ های ال ای دی 80% کارآمدتر از لامپ های سنتی مانند فلورسنت و لامپ های رشته ای هستند. 95% از انرژی در لامپ های ال ای دی در خود محفظه لامپ ذخیره میشود و فقط 5% از انرژی به عنوان گرما به هدر میرود. در مقایسه با لامپ های فلورسنت که 95% انرژی را به گرما تبدیل میکنند و فقط 5% از انرژی به نور تبدیل میشود، یک جهش فوقالعاده است. لامپ های ال ای دی علاوه بر تبدیل به صرفه انرژی به نور، نسبت به لامپ های سنتی برق کمتری نیز مصرف میکنند و یا به عبارتی، لامپ های کم مصرف تلقی میشوند. یک لامپ ال ای دی 36 وات میتواند به راحتی جایگزین یک لامپ 84 وات معمولی فلورسنت شود و به همان میزان نور را تولید کند. کاهش مصرف انرژی، نیاز به تولید برق بیشتر را نیز کاهش خواهد داد.
- لامپ های ال ای دی بدون عناصر سمی
در ساخت لامپ های ال ای دی از هیچ عنصر سمی استفاده نشده است. بیشتر ادارات از لامپهای فلورسنت استفاده میکنند که حاوی مواد خطرناک مانند جیوه هستند. در هنگام دفع زباله، این مواد آسیبهای جبران ناپذیری به محیط زیست وارد میکنند. در بسیاری از کشورها از جمله ایران، برای جلوگیری از افزایش آسیب پسماند در محیط زیست، مصرفکنندگان میتوانند لامپ های ال ای دی خراب و یا سوخته را به جای دور ریختن و افزایش زباله، با لامپ های سالم و نو تعویض کنند.
- پخش نور متمرکز در لامپ های ال ای دی
لامپ های ال ای دی نسبت به لامپ های سنتی که پخش نور بسیار بالایی دارند، پخش نورشان به صورت متمرکز و مستقیم است. لامپ های سنتی نور را به همه جهات حتی جاهایی مانند سقف ساختمان که نیاز نیست، پخش میکنند. در حالی که، لامپ های ال ای دی نور را کاملا مستقیم برای محیطی که در نظر گرفته شده است، متمرکز و پخش میکنند. به این معنا که لامپ های ال ای دی کمتری برای رسیدن به آن نور مورد نظر با استفاده از لامپ های سنتی نیاز است. لامپ های کمتر، انرژی کمتری نیز مصرف میکنند و همین باعث صرفهجویی در انرژی و کمک به حفاظت از محیط زیست و چرخه تولید انرژی میباشد.
امروزه در بسیاری از وسایل که نیاز به لامپ و تمرکز نور دارند از جمله چراغ خودروها، چراغهای مطالعه، نورافکنها، تلویزیونها و صفحات نمایش و هزاران وسیله دیگر از لامپ های ال ای دی استفاده میشود زیرا که هم به لحاظ کیفیت، هم به لحاظ مصرف انرژی، هم به لحاظ قیمت در طولانی مدت، هم عمر استفاده و دوام، نسبت به لامپ های سنتی از صرفه اقتصادی بیشتری برخوردار بوده و برای محیط زیست نیز، آسیب کمتری به دنبال دارند.
- طول عمر و دوام
طول عمر بیشتر، به معنای کاهش انتشار کربن است. لامپ های ال ای دی تا 6 برابر بیشتر از انواع لامپ های سنتی عمر میکنند که همین باعث میشود نیاز به تغییر و جایگزین کردن مکرر لامپ جدید را به شدت کاهش دهد. در نتیجه، با کاهش تعویض لامپ به طور مداوم، منابع کمتری در فرآیند ساخت، مواد بستهبندی و حمل و نقل نیاز است.
از فرآیند ساخت و مواد اولیه که بگذریم، برای بستهبندی به مقدار زیادی کاغذ و مقوا و برای حمل و نقل به مقدار زیادی سوخت و ماشین سنگین نیاز است. از توضیح فرآیند مراحل توزیع و پخش محصول نیز صرف نظر میکنیم.
آیا به صرفه نیست به جای لامپ های پر دردسر، پرمصرف و بیدوام سنتی، از لامپ های ال ای دی استفاده کنیم و محیط زیست خود را سالم نگه داریم؟